31-03-06

Wat 3-jarigen ons kunnen leren ? (3)

  Gebruik je fundamentele nieuwsgierigheid !

Herinner je je hoe je vroeger je ouders tot het uiterste kon brengen door de vraag 'waarom?' steeds maar te herhalen ? Misschien heb je nu zelf kinderen die je gek kunnen maken met hun 'waarom'-vragen ?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze willen alles weten, weten 'wat', weten 'hoe', weten 'wanneer', weten 'wie'. Ze steken hun neus graag in alles, bij voorkeur ook in die dingen waarvan je het niet verwacht. Ze zijn altijd bereid om in het experiment te stappen. Bekijk ook eens hoe kinderen een puzzel oplossen. Op het eerste zicht krijgen ze geen stukjes aan elkaar gepast. maar ze blijven proberen tot het in elkaar past. Kijk ook eens hoe wat oudere kinderen blijven experimenteren met hun playstation, totdat ze het game uitgespeeld hebben ...

Kinderen zoeken het experiment op en verbreden zo aanzienlijk hun kennis, hun mogelijkheden. Ze gaan door totdat ze hierin bevredigd zijn. Wanneer heb jij voor de laatste keer de 'waarom'-vraag gesteld ? Of de dialoog aangegaan rond 'wat zouden we kunnen verbeteren, of veranderen, of vernieuwen ?'. Of : 'Hoe zou het zijn mochten we ... doen ?'. Wees bereid om te experimenteren en observeer wat er voorvalt !

18:29 Gepost door In-Flow in Succesprincipes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.