03-04-06

Mijn baas functioneert niet.

In mijn praktijk stel ik vast dat heel veel mensen bang zijn voor hun baas. Jij wellicht niet, maar vele anderen wel. En misschien ben je wel niet bang voor je directe baas, maar wel voor diegene die daar net boven staat. En als je het geen angst wilt noemen, kun je het dan met mij eens zijn dat je maar al te graag de baas een plezier wil doen ? Wat de baas denkt, van plan is, waardeert en wil, gaat ons zeer ter harte. Als we ons zorgen maken over de macht van de baas, moeten wij er dan niet over nadenken wat wij bijdragen aan het ontstaan van die macht ? Welke macht geven we weg die onze eigen doelstellingen in de weg staat ?

Wij hebben vier meningen over bazen die we kunnen heroverwegen :

- "Zij hebben mijn toekomst in handen". Zij kunnen mijn ambitie maken en breken. Uiteindelijk hebben zij de autoriteit om mij te straffen of te belonen met salaris, opdrachten, speelruimte en met hun glimlach. Hier maak je een fundamentele denkfout, namelijk dat waardering gebeurt volgens rationele principes. In de meeste gevallen klopt dit niet.

- "Ze kunnen mij helpen in mijn ontwikkeling". Ik heb nog iets fundamenteels te leren en dat moet ik van hen leren. Ook dit idee is niet juist. We hebben onze ontwikkeling zelf in handen en zijn vrij om te kiezen door wie je je laat coachen.

- "Ze creëren de cultuur waarin ik leef en die bepaalt mijn moreel en welbevinden." Wat ze doen maakt me gelukkig of verdrietig. Waarom zou je je laten leiden door dit idee ? Natuurlijk is het voor ons belangrijk hoe de baas zich gedraagt, maar als hij de veroorzaker van onze ervaringen is, dan hebben we onze vrijheid prijsgegeven.

- "Ze beschikken over de informatie die ik wil hebben en ook nodig heb". Ze zijn op de hoogte van het echte verhaal en dat houden zij voor mij achter. Dit klopt ook meestal. Bazen zeggen niet alles omdat ze onze smeekbedes naar bescherming hebben gehoord en informatie achter houden die ons angstig maakt. De enige oplossing hiervoor is dat je afziet van je bescherming, om zo het echte verhaal te horen.

Wat je ook denkt van het bovenstaande, het is belangrijk dat je aanvaardt dat zij niet zullen veranderen. De wens om de baas te veranderen, is een wens om hen te beheersen, wat op zich zijn eigen weerstand creëert. Het enige wat je kunt doen is dus een eigen verantwoordelijkheid nemen !

19:55 Gepost door In-Flow in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Mag ik je aan de lijst toevoegen ?

Gepost door: dave | 03-04-06

. Dit mag je zeker !

Gepost door: Jan | 04-04-06

De commentaren zijn gesloten.