06-04-06

30-stappenplan naar meer geluk in je loopbaan (26)

  Stap 26 : Respecteer je natuurlijk tijdsritme.

Eén van de spanningsvelden waarmee je zeer vlug geconfronteerd wordt bij de realisatie van je actieplan is dat je overspoeld wordt met dingen die dienen te gebeuren. Je hebt plots geen tijd meer. Je hebt de indruk dat de tijd steeds sneller gaat en op deze manier raadselachtig aan het verdwijnen is. De kalendertijd, of mechanische tijd, begint je parten te spelen. Je tijdsbeleving begint haaks te staan op wat je voor jezelf als 'natuurlijke tijd' beschouwt. Je natuurlijke tijd houdt verband met het ritme dat je als persoon nodig hebt, met het evenewicht dat je tussen inspanning en ontspanning, tussen actief zijn en slapen, tussen werken en niet werken. Je natuurlijke tijd houdt ook verband met de manier waarop je in contact staat met je omgeving, het licht, het weer, de seizoenen.

Bekijk je dag even. Je wordt niet door het eerste daglicht gewekt, maar door een digitale klok die je meteen confronteert met een mechanisch tijdsbegrip. Je ontbijt, niet met verse vruchten, maar met voedsel dat onder kunstmatige omstandigheden is gekweekt, vol kunstmatige geur- en smaakstoffen. De laatste tijd is het 'drink-ontbijt in opkomst, een drankje waar 'alles' in zit, toegvoegde vitaminen en preparaten.Dit om 'tijd te winnen'. We bewegen ons ook niet meer voort door een gevarieerde, natuurlijke omgeving, maar laten ons door mechanisch vervoer brengen naar een werkplek door een gebied vol monotome bebeouwing, om gedurende acht uur of langer plaats te nemen voor een beeldscherm, in een niet-natuurlijke omgeving met airconditioning, onder kunstmatig gefabriceerd licht, dat telkens de helft of nog een kleiner gedeelte van het kleurenspectrum van het zonlicht bevat. Ons middageten verloopt snel, want 'tijd is immers geld' geworden. Dan slepen we ons naar huis, klagen verbaasd over ons gebrek aan energie en tijd, waarbij we voor televisie half in slaap vallen. Voor de tv, die ons natuurlijke sociale leven met andere mensen om ons heen heeft vervangen, en zorgvuldig emoties, gevaren, avonturen en spanningen nabootst, om ze op een kunstmatige manier te laten meebeleven. Ten slotte slepen we ons naar ons bed, waar we te moe zijn om op een natuurlijke manier voor het nageslacht te zorgen of een gezonde seksualiteit te beleven, zodat ook hier weer Viagra pillen een uitkomst moeten bieden. We vallen doodmoe in slaap, naast onze digitale wekkers die zorgvuldig onze afgemeten slaaptijd bijhouden, om ons op tijd naar de werkplek te jagen.

Respect voor je natuurlijk tijdsritme draait om het inbouwen van evenwichten, in je voeding, in je beweging, in de manier waarop je je ontspant, in het respect voor je lichaam, in het samen-zijn met anderen. Meer geluk in de loopbaan zal, naast het actiegerichte realiseren van je toekomst, samenhangen met het respect dat je hebt voor het hier-en-nu, je natuurlijke omgeving én jezelf.

De commentaren zijn gesloten.