17-04-06

30-stappenplan naar meer geluk in je loopbaan (stap 28)

    Stap 28 : Creëer lege ruimte en blijf contact met jezelf onderhouden !

Het kan heel vreemd lijken. Zo aan het eind van een omvangrijk stappenplan het thema leegte aan te snijden. Leegte roept veel associaties en beelden op en kent vele verschijningsvormen. Variërend van een onherbergzaam, verlaten en uitgestroven landschap tot een leven zonder doel of bestemming. Deze verschijnselen van leegte worden door velen meestal niet verhoopt of verlangd maar eerder vermeden of ontvlucht. Om deze niet gewenste leegte te ontlopen, storten sommigen zich op hun werk of leven ze zich uit in hun hobby. Soms tot aan de verslaving toe.

Daarnaast is er een leegte als levensvorm, die ook niet hoog staat aangeschreven : het is de leegte van het nietsdoen. We zijn aangeleerd om de handen uit de mouwen te steken, om productief te zijn, om iets nuttigs te doen, om verantwoordelijkheid op te nemen. Je tijd verlummelen is tijd weggooien.

Dan is er de leegte die met wachten te maken heeft, van het niets meer verwachten.

Tenslotte, tegenover al de vormen van leegte en wachten, bestaat er een spirituele leegte bij een aantal mensen die vaak letterlijk en figuurlijk teveel aan hun hoofd hebben. Ze hebben het druk, te druk, voelen zich gestrest en weten haast niet hoe ze alles af moeten krijgen. Tijd is altijd te kort. Onthaasten of vertragen, is fictie voor ze. Een lege, nog oningevulde tijd klinkt dan als een verre echo van het verlangen, dat mogelijk tijdens een vakantie zijn invulling vindt. anderen vinden de weg naar een van die kloosters of priorijen waar al eeuwen de stilte van het wachten en het zwijgen wordt beoefend. Zij die daar verblijven leven op het ritme van de getijden. Al zingend en biddend, mediterend en werkend, wachten en waken zij. Zij bieden onderdak of een luisterend oor aan hen die aankloppen om voor even vanuit hun hectische bestaan op adem te komen, om even in de bron van de stilte bij zichzelf te komen. Zo zie ik in bedrijven pleidooien ontstaan naar het beoefenen van 'mindfullness', vormen van joga of tai-chi, vormen van mediteren. De pleidooimakers argumenteren dat het een ontvankelijk wachten creëert, waardoor de productiviteit naar omhoog gaat. Leegte creëert tussenruimte, ruimte waarin je een ontvankelijkheid opbouwt naar andere oplossingen en creativiteit.

Hoe schep jij leegte voor jezelf en bewaar je je ontvankelijkheid voor een ander,  de ander of het andere ?

 

De commentaren zijn gesloten.