26-04-06

Stel je ook graag uit ?

Het aantal mensen dat uitstelgedrag heeft neemt toe. De Canadese psycholoog Piers Steel komt in zijn onderzoek tot de vaststelling dat het aantal mensen dat uitstelgedrag rapporteert met 53 % gestegen is tussen 1982 en 2005. Meer en meer mensen lijken de 'neiging te hebben om dingen naar morgen te verplaatsen'. Inmiddels is er ook heel wat onderzoek naar gebeurd. In het recente mei-nummer van het tijdschrift psychologie worden een aantal resultaten samengevat. De belangrijkste rode draad én verklaring voor dit fenomeen lijkt wel te liggen in een persoonlijkheidstrek. Uitstellers lijken heel laag te scoren op zorgvuldigheid. Ze zijn bovengemiddels laks, onbezonnen, genotzuchtig en ongedisciplineerd. Ze lijken ergens het 'genieten' na te streven.

De vraag is echter wat je eraan kunt doen als het uitstelgedrag diep in de persoonlijkheid geworteld zit. Volgende tips kunnen misschien helpen :

- Verban iedere afleiding van je werkplek : geen radio, geen televisie, liefst ook geen telefoon. Zet je mobieltje uit en laat je mailprogramma gesloten !

- Houd op om jezelf te vertellen hoe lastig of saai de taak is die voor je ligt en ga er gewoon mee aan de slag, ook al is het maar 10 minuten. Zo krijg je de kunst om er-een-begin-aan-te maken onder de knie.

- Focus in moeilijke momenten op de beloning. Weer een stapje dichter bij je resultaat !

- Probeer lange termijn doelen te vertalen in een aantal korte termijntaken, zodanig dat je de tijd tussen inspanning en opbrengst verkort. Beloof jezelf ook een kleine beloning als je een deeltaak hebt afgewerkt.

- Hoe vager je voornemens, hoe makkelijker je ze uitstelt. Maak je plannen dus concreet en neem de hindernissen die je voorziet me. Voorbeeld : 'Volgende zaterdag breng ik mijn financiële papieren in orde. Ik koop hiervoor twee mappen, vraag aan mijn partner om de werktafel vrij te houden. Als Mieke vraagt om mee uit winkelen te gaan zeg ik nee. Als het niet afgewerkt is, ga ik zondagavond verder.

 

(gebaseerd op 'Morgen begin ik', Psychologie-magazine, mei 2006)

09:26 Gepost door In-Flow | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.