11-05-06

Ik zit vast ...

Beste Jan,

Ik heb het gevoel dat ik de laatste zeven jaar vast ben komen te zitten in mijn loopbaan. Niettegenstaande mijn collega's en baas wel waardering uitdrukken voor mijn bijdrage, heb ik geen loonsverhogingen noch promoties gekregen. Dit begint te wringen. Ik heb de mogelijkheid genomen om een onderbreking van twee maanden te nemen, maar uiteindelijk heb ik mijn job terug opgenomen. Ik zie geen uitweg om mijn situatie te verbeteren. Dit wringt bij mij, maar ik weet ook niet hoe ik deze situatie beter kan aanpakken. Heb je advies ?

Herwig

 

Beste Herwig,

Het lijkt mij duidelijk dat je aan een herdenken van je professionele toekomst toe bent. Ik geef je graag enkele overwegingen mee die je kunnen helpen om hier een start mee te maken :

- Waar liggen je verlangens ? Waar wordt je door aangesproken ? Welke zijn je dromen ? Het belangrijk om te geloven dat je hierin een eigen keuze hebt en dat je zelf je toekomst kunt bepalen. Deze overtuiging is vaak een eerste sleutel om in je persoonlijk veranderingstraject te stappen.

- Wat kan je bieden ? Het antwoord op deze vraag zal gebaseerd zijn op een eigen sterkte/zwakte onderzoek. Vraag aan collega's en/of anderen die je goed kennen wat zij in je functioneren vooral waarderen en hoe je van betekenis bent voor hen.

- Hoe eerlijk ben je met jezelf ? Welk antwoord geef je zelf op de vraag waarom je niet gepromeveerd bent geweest of geen verhogingen hebt gekregen ? Het verhogen van je zelfbewustzijn is vaak de eerste sleutel in een succesvolle verandering. Dit betekent dat je uitzoekt hoe je leidinggevende over je denkt. Misschien verwachten ze helemaal niet van jou dat je nog een ambitie hebt. Als ze het niet weten kunnen ze er ook moeilijk rekening mee houden.

- Hoe breng je jezelf op het voorplan ? Er is niets mis met het promoten van jezelf. Straal daarom iets positiefs uit, wees opgewekt en kijk welke kansen je kunt aangrijpen om jezelf of je resultaten in een positef daglicht te plaatsen.

- Wat kun je leren van mensen die je als succesvol beschouwd ? In je omgeving lopen voorbeelden rond van mensen die wél beantwoorden aan datgene wat je nastreeft. Inventariseer deze punten en kijk wat je in je eigen actieplan én functioneren kunt opnemen.

Dit zijn slechts aanzetten. In Vlaanderen zijn er intussen een aantal centra voor loopbaanbegeleiding die je graag zullen helpen helder stellen van je mogelijkheden en je gaan coachen bij de realisatie ervan. Deze kun je vinden op de site www.mijnloopbaanbegeleiding.be .

ps. Je kunt natuurlijk ook het 30-stappenplan dat de vorige maanden op deze blog verschenen is in detail doornemen en geïnspireerd raken !

18:26 Gepost door In-Flow | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.