15-06-06

Tegenslag in je loopbaan

     Je tussentijds functioneringsgesprek viel tegen, je verlofaanvraag wordt geweigerd, je projectvoorstellen worden afgewezen. Geen wonder dat je gaat denken, 'nu ben ik aan vakantie toe'. We ervaren allemaal wel tegenslagen, maar gaan er op een heel verschillende manier mee om. Om succesvol tegenslagen te overwinnen, doorloop je volgens psycholoog Al Siebert vijf niveaus :

1. Zorg voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zelfzorg is de eerste sleutel. Doe vooral dingen die je onspannen en die bij je passen. Het antwoord op de vraag 'Wat onderneem ik om voor mezelf te zorgen in een periode van tegenslag ? is één van de belangrijkste startpunten om positief met tegenslag om te gaan.

2. Ontwikkel goede probleemoplossingsvaardigheden. Problemen kun je zowel analytisch, creatief als praktisch benaderen. Analytisch betekent dat je vragen stelt zoals : wat zijn de feiten, hoe erg is het, ben ik diegene die het probleem dient op te lossen ? Creatieve vragen zijn : wat zou er gebeuren als ik het tegenovergestelde deed van wat ik nu doe ? wat zou een belachelijke oplossing zijn ? Wat is grappig aan de situatie ? Voor en praktische oplossing moet u proberen emoties aan de kant te zetten, en de gegeven realiteit accepteren.

3. Ontwikkel een sterk zelfvertrouwen en positef zelfbeeld. Veerkrachtige mensen weten dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen tijdens donkere dagen. probeer je zelfbeeld te versterken door al uw kwaliteiten op een rijtje te zetten en jezelf te complimenteren. Uw zelfvertrouwen vergroot door uzelf op allerlei gebieden gemiddeld uitdagende doelen te stellen. Maak het voor uzelf niet te gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk.

4. Ontwikkel nieuwsgierigheid en optimisme. Mensen die goed met veranderingen kunnen omgaan, zijn nieuwsgierig en optimistisch. Stel vragen, geniet van het leven en probeer oplossingen te verzinnen die niet alleen goed zijn voor jezelf, maar ook voor anderen.

5. Ontdek uw talent om het positieve te ontdekken in tegenslag. Dit is volgens Siebert het hoogste niveau van veerkracht. Stel uzelf deze vragen : wat heb ik geleerd ? Waarom kan ik dankbaar zijn voor het gebeurde ? Welke nieuwe kracht heb ik ontwikkeld ? Hoe heb ik mijn zelfvertrouwen ontwikkeld ? Ben ik meer empatisch geworden ?

Het versterken van je eigen veerkracht is één van de hoekstenen om je eigen loopbaanevolutie in goede banen te leiden. Indien je deze wenst te meten, dan kun je altijd terecht bij In-Flow !

09:53 Gepost door In-Flow in Hoe bouw ik energie op ? | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.