21-06-06

Principes om succesvol te zijn in wat je doet (1)

Laat ik er even van uitgaan dat je het '30-stappen-plan naar meer geluk in het werk' (zie eerder op deze blog) hebt gevolgd en terecht bent gekomen in de job die bij je past. Dit is nog geen garantie naar optimale ontplooiing en erkennning. Het goed evolueren op je werk wordt bepaald door de mate waarin je op een actieve manier een aantal principes toepast. Deze principes pas je waarschijnlijk al gedeeltelijk onbewust toe. Naarmate je ze op een bewustere manier gaat toepassen helpen ze je om fundamenteel te slagen in wat je uiteindelijk wil doen.

Het principe van flexibiliteit.

We hebben veel meer aan flexibiliteit dan aan passiviteit of verzet; door actief te gebruiken wat er gebeurt, door zelfs pijnlijke omstandigheden te omhelzen, gaan we veel effectiever met onze moeilijkheden om, want we gaan deze moeilijkheden als een soort training beschouwen. Flexibiliteit heeft te maken met het pragmatisch aanvaarden van, in plaats van een star verzet tegen, het huidige moment. Annemie, één van de mensen die ik in begeleiding heb, was terecht gekomen in een (voor haar) ideale personeelsfunctie. Ze droomde ervan haar dienstbaarheid en zorgzaamheid ten dienste te stellen van alle medewerkers, maar al gauw bleek dat de behoorlijke administratieve kant haar af en toe verhinderde om in te spelen op vragen van medewerkers. Bovendien had ze een baas die haar niet volgde in haar adviezen en heel regelmatig het standpunt van de directie innam. In plaats van zich te verzetten heeft ze haar werk deels kunnen reorganiseren en heeft ze wegen gevonden om via collega stafleden (die hun waardering rond haar standpunten naar haar baas uitdrukten) uiteindelijk de steun van haar baas te verwerven.

Denk zelf eens aan een situatie waar je je tegen verzet en bedenk hoe je met flexibiliteit en het meegaan met de kracht uiteindelijk tot nieuwe oplossingen kunt komen ...

08:26 Gepost door In-Flow in Succesprincipes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.