23-06-06

30-stappenplan naar meer geluk in je loopbaan (stap 30)

    Stap 30 : Je eigen ontwikkelingsproces blijven koesteren.

Je hebt de vorige 29 stappen van ons plan onderzocht, bent in de actie gestapt en hebt waarschijnlijk niet alleen een bredere kijk op de dingen gekregen en nieuwe horizonten verkend, ook je relaties met collega's zijn inmiddels in beweging geraakt. Misschien ben je ook wel terecht gekomen in een nieuwe werkactiviteit en is je energieniveau voelbaar toegenomen. De verschillende stappen die je doorlopen hebt hebben je wellicht niet op je bestemming gebracht. Wat je doormaakt is een proces, een doorgaande ontwikkeling. Laten we even stilstaan bij de fundamenten waarop dit 30-stappenplan gebouwd is. Worden wie je bent bereik je immers via een volgehouden inspanning om je fundamenten steviger te maken :

1. Blijf je eigen waarde, je eigen bijdrage helder voor ogen houden. Jij bent niets minder of meer waard dan elk ander mens of elk ander onderdeel van de werkelijkheid. Jouw gevoel van eigenwaarde neemt toe als je dingen doet die de moeite waard zijn. Je hoeft je niet waardig te voelen, je hoeft enkel je eigen kwaliteiten liefdevol te behandelen, te respecteren en te blijven open staan voor feedback rond hoe je jezelf kunt verbeteren. Creëer deze feedback voor jezelf, doe dit op een systematische manier en distileer er telkens zinvolle actiepunten uit voor jezelf. Stap ook niet in activiteiten die te sterk afwijken van je zijnswijze, daarmee ondermijn je enkel jezelf en heb je geen oog meer voor de kansen die het leven te bieden heeft.

2. Blijf je aandacht geactiveerd houden. De wereld is niet wat je denkt. Kijk verder dan de filters die je blik kleuren, zodanig dat je inzicht krijgt in alle schakeringen en de soms oggverblindende eenvoud van de dingen. Laat je gedachten voor wat ze zijn (noteer ze en hou ze bij!), en richt je aandacht op wat er op dat moment gaande is, dan vind je innerlijke vrede en rust.

3. Je wil is van jou. Als je motivatie het laat afweten, neemt wilskracht het over. Je wil gebruiken betekent dat je niet meer wacht tot je gemotiveerd genoeg bent. Het komt altijd op het volgende neer : de zoetste vruchten hangen aan de hoogste takken van de boom des levens. om die vruchten te plukken moet je klimmen, stap voor stap en dag in dag uit. Zet daarom wat je wil in de tijd uit, plan je stappen en wees open voor het schijnbaar toevallige (je intuïtie) dat je komt helpen. Vooral in dit laatste dien je vertrouwen te hebben. Plan met je verstand, maar vertrouw op wat je hart je ingeeft.

4. Betrek anderen, wees dienstbaar. In het 30-stappenplan ben je vaak uitgenodigd om meningen over jezelf te checken, anderen te betrekken in je informatiegaring of eventueel anderen aan te spreken om je te helpen. Belangrijk hierin is voor ogen houden hoe je jezelf verbindt met de andere en hoe je investeert in relaties. Help anderen en je zult geholpen worden.

5. Hou je energiebalans op peil. Je ontwikkeling koesteren vraagt extra energie. Activeer daarom datgene wat je energie en vitaliteit geeft. Hierin zijn je lichaam, je emoties, je geest en je spiritualiteit belangrijk. Hou in je lichamelijke zelfzorg  de heilige drie-eenheid van goede gezondheid in de gaten : eet goed, beweeg regelmatig en neem voldoende rust. Beoefen de volledige ademhaling. Vindt ook manieren om je emoties te laten vloeien. Of ze nu prettig of pijnlijk zijn, ze zijn heel gewoon en hoeven niet verbeterd te worden. laat ze opkomen en voorbijgaan, zonder er je leven door te laten bepalen. Substitueer negatieve emoties door positieve via muziek, dans en alles wat vloeibaarheid in de hand werk. Zoek ook activiteiten die je mentaal alert houden, een flitsende discussie, je hobby's, vakliteratuur of het gewoonweg zoeken naar dingen die je in je werk kunt verbeteren. Koester ook je eigen spiritualiteit.

Je weet dat een loopbaan een aaneenschakeling is van momenten en dat geen enkel mens voortdurend aardig, verstandig, saai of verlicht is. Het heeft dan ook geen zin om je toekomstig pad te zien als de perfectie waar alles koek en ei is. Het 30-stappenplan is je persoonlijk kompas naar innerlijke groei - is eerder je groeiende vermogen tot het creëren van bezielde momenten, waarop je energie vrijelijk stroomt, momenten van intuïtie, authenticiteit, moed, liefde en dienstbaarheid. Dag in dag uit. Neem je notities daarom af en toe eens opnieuw ter hand. En het wordt steeds beter en makkelijker. Vergeet niet dat je loopbaan, net als het leven, een kunstwerk in wording is en je zelf de scenarist en hoofdrolspeler bent. Je hebt een grotere vrijheid dan je denkt om je eigen script te herschrijven ! Ik wens je hierbij heel veel succes !

 

(Reacties op het 30-stappenplan kan je nog altijd kwijt op mijn mail : jan.de.visch@bridgesforchoice.be . Binnenkort is ook een pdf-versie van het integrale stappenplan beschikbaar !)

 

De commentaren zijn gesloten.