27-06-06

Principes om succesvol te zijn in wat je doet (3)

Het principe van ontwikkeling.

Ons dagelijks leven zit vol doelen en prestaties. Het kunnen grote doelen zijn, zoals een eigen bedrijf beginnen, of kleinere doelen, zoals het goed vervullen van enkele deeltaken. Sommigen van ons worden zo door hun doelen in beslag genomen- ze struikelen over hun voeten om het eindresultaat te bereiken- dat ze de weg en de ontwikkeling ernaar vergeten. Aan de andere kant raken sommigen van ons de weg kwijt en gaan twijfelen over hoe ze van hier naar daar moeten komen, zodat het op zich al moeilijk genoeg is een doel te stellen. Of we blijven in een bepaalde stap hangen, worden we slachtoffer van onze eigen kortzichtigheid.

Het is nuttig om te bedenken dat we, als we een berg beklimmen, een doel moeten bepalen, een richting moeten uitzetten, ons goed moeten voorbereiden en met kleine, zekere stappen voorwaarts moeten bewegen. We kunnen elke prestatie, hoe enorm en indrukwekkend ook, terugbrengen tot kleine hanteerbare stappen. Als we te veel treetjes overslaan, dan vallen we vroeger of later. Het principe van ontwikkeling leert ons niet alleen een reis in korte afstanden op te delen, maar elke stap te waarderen als was het de laatste. Mij heeft het bijvoorbeeld 15 jaar gekost om te leren hoe ik mensen kon coachen. Van iedere coachingsessie heb ik leren genieten, doordat ik telkens weer met andere ogen kan kijken. Als je met je eigen ontwikkeling bezig bent, dan kun je je afvragen of je wil lijken op de postbode die zich elke dag 'naar huis haast', of diegene die elke dag geniet van wat er op straat gebeurde, mensen groette, en in een gematigd tempo doorloopt. Velen van ons leven voor de grote kick, maar vergeten dat elke kleine stap tegen de berg op ons een treetje hoger brengt.

Hoe let jij op de kleine stappen die je zet ? Herken je de opstapjes van waar je bent naar waar je naar toe wilt ? Hoe definieer je je eigen kleine stappen  ? Of heb je wel eens gelet op hoe een hoog appartementsgebouw van de grond wordt gebouwd, beetje bij beetje. Bedenk ook hoeveel energie daarvoor nodig is ? Wat zegt de hoeveelheid energie over het bereiken van wat dan ook ?

Mildred Mc Afee schreef ooit : "Koester je een grote ambitie, neem dan een zo'n groot mogelijke stap in die richting. Het kan slechts een klein stapje zijn, maar je kunt er zeker van zijn dat het op dit moment de grootst mogelijke stap is."

16:39 Gepost door In-Flow in Succesprincipes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.