30-10-07

Valkuilen naar succes (1)

valkuil "Dat de weg die ik neem hard en moeilijk is en dat anderen niet begrijpen welke richting ik uitga en waarom ik dat doe, betekent niet dat ik me vergis." Deze uitspraak van Anne Levy-Morelle weerspiegelt niet de houding van de meesten onder ons. Doorgaans denken we bij het nemen van professionele beslissingen eerst aan de reactie van de andere. " Wat zullen ze van mij denken als ik dat denk, als ik dit doe en dat durf ?" . We vinden onze zekerheid en ons vertrouwen niet in onszelf, maar in de mening van anderen. En dit staat nu net de realisatie van onszelf in de weg ! Het gevolg is dat als we niemand voor het hoofd willen stoten, we eigenlijk het risico lopen om zelf aan de zijlijn te blijven staan.

Jezelf respecteren wil niet zeggen dat je alles moet doen waar je zin in hebt of al je wensen moet vervullen. Jezelf respecteren is tegelijkertijd naar jezelf luisteren, jezelf begrijpen en je échte behoeften achter je wensen en verlangens bevredigen. Dit betekent dat je de last aanvaard om hierin prioriteiten te stellen, om af te zien van keuzes en om jezelf te confronteren met meningsverschillen.

Om hier mee om te gaan zal het belangrijk zijn om de val op te merken, dit wil zeggen duidelijk vertellen aan jezelf wat er schort, bijvoorbeeld : "Eigenlijk heb ik geen vertrouwen in mezelf. Als iemand luider spreekt dan ik, als iemand een stapje hoger staat in de hierarchie dan laat ik de moed zakken.". Vervolgens kan het waardevol zijn om de gevoelens en behoeften te herkennen. Gevoelsmatig kan je houding een middel zijn om jezelf te beschermen (=behoefte), maar tegelijk heb je er genoeg van (=gevoel). Daarna kun je je behoeften helder prioritiseren. Bijvoorbeeld "ik wil geloven in mezelf". Daarna volgt een, wat ik noem, "afschuwelijke fase".  Je gaat gewoon even niet akkoord met een mening van een ander. Je doet dit op en rustige, niet agressieve manier. Je trotseert ook de antwoorden die je van de ander ontvangt. De transformatie verloopt immers zelden geolied. Je rondt vervolgens af met het genieten van je nieuw gedrag.

Wat draagt bij jou bij tot het versterken van je zelfvertrouwen ?

09:42 Gepost door In-Flow in Succesprincipes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.