03-11-07

Versta de kunst je job opnieuw uit te vinden (2)

Eén van de meest effectieve manier om je functie terug uit te vinden is het verhaal errond hervertellen voor jezelf. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld een slachtoffer voelt, of je (terug) in een conflict zit, of je voelt dat kansen aan je neus voorbijgaan, dan zijn er op zijn minst drie alternatieven om hiermee om te gaan en wat je meemaakt vanuit een ander perspectief te gaan bekijken.

Een eerste manier bestaat erin om de kantellens op te zetten. Deze bestaat erin jezelf de vraag te stellen "wat zou de andere persoon in dit conflict zeggen en wat zou daarvan waar kunnen zijn ?". Je kunt ook de lange lens opzetten. Deze bestaat erin jezelf af te vragen "hoe je op de meest waarschijnlijke manier binnen zes maanden zult terugblikken op de situatie ?". Ten derde kun je ook de brede lens opzetten door jezelf af te vragen "onafhankelijk van het resultaat van deze problematiek, hoe kan ik ervan leren en groeien?". Het effect zal telkens zijn dat je gedachten én emoties een stukje positiever zullen worden en je de kracht gaat vinden om de alternatieven uit te proberen ... en zo ben je volop bezig je job opnieuw uit te vinden.

13:03 Gepost door In-Flow in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hulp bij heruitvinden Tja, helemaal mee eens. Jezelf en je job op geregelde tijdstippen in vraag stellen en heruitvinden: daarmee hou je de zaken fris en je blik scherp.

Maar ... het is aartsmoeilijk, vind je niet? Een klankbord, dat zou handig zijn. Een objectieve spiegel, want aan 'gekleurde' adviezen van vrienden en familie heb je ook niet altijd evenveel.

Een vriending vertelde me over StarCrew (www.starcrew.be). Blijkbaar zijn ze nu aan het rekruteren: ze hebben 20 kandidaten nodig die hun carrière binnenste buiten willen draaien. Met ... de hulp van vijf experts.

Je mag worden wat je wil. Klinkt aanlokkelijk. Laat het dromen maar beginnen ...

Stond er eerst nogal kritisch tegenover. Maar, het idee wordt best wel aanlokkelijk nu ik er blijf over nadenken. Stel dat je de kans werkelijk krijgt ...

Zou zo een kans écht te verzilveren zijn?

Gepost door: Bart Severi | 12-11-07

Beste Bart,
Heruitvinden lukt inderdaad het best met een klankbord. Het initiatief StarCrew ken ik niet, maar ik zou zelf geen minuut twijfelen om erin te stappen ! Onderzoek in het buitenland leert dat diegenen die met externe hulp hun loopbaan een wending gegeven hebben zich doorgaans meer in-flow voelen, efficiënter werken, betere beoordelingen krijgen edm. Dus waarom zou je een kans laten liggen ?
Groetjes,
Jan

Gepost door: Jan | 13-11-07

De commentaren zijn gesloten.