19-11-07

Talent in actie

talent in actie Het boek "Talent in Actie" is vorige week door lezers van 'De Tijd' uitgeroepen tot beste managementboek van 2007. Een terechte keuze volgens mij. Het zal werkgevers zeker bewust maken van de fundamentele verschuiving die aan het plaatsvinden is in de relatie werknemer-werkgever. Een uittreksel uit het interview met Georges Anthoon dat vorig week-end verscheen in De Tijd trok mijn aandacht.

De kernboodschap van uw boek is dat mensen hun carrière in handen moeten nemen. Anthoon : "Vroeger mocht je als werknemer blij zijn als je ergens kon beginnen. Vandaag mag je blij zijn als een werknemer bij jou aan de slag wil (nvdr. op de luchthaven in Brussel staan op dit moment 1800 vakatures open voor ongeschoolde werkkrachten). Maar veel werknemers gedragen zich nog steeds alsof ze elk ogenblik hun job kunnen verliezen. Ze wachten initiatiefloos af wat het bedrijf met hen van plan is. tot diep in de jaren 80 lagen in veel bedrijven de carrièreplannen voor de toekomst kant-en-klaar in de kast. je baas tok een lade open, en dat was het. organogrammen waren betonnen constructies. De tijden zijn veranderd. Functies worden constant door erlkaar gegooid. Alles beweegt en dus moet je er zelf voor zorgen dat je mee in beweging blijft."

Is uw boodschap enkel gericht aan kaderleden en managers ? Heeft een gewone bediende er wat aan ? Antoon : "Ik hoor soms: ik ben maar een bediende; ik heb geen carrière. Niets van. Elke werknemer doet er goed aan de balans op te maken van wat hij gepresteerd heeft en waar hij naartoe wil. Wij (nvdr. bij Axa, waar Georges Anthoon Personeelsdirecteur is) houden cursussen carrièreplanning voor bedienden en voor leidinggevenden. Het is niet omdat iemand druk bezig is dat hij juist bezig is. Misschien bestaat er wel een job waarin meer competenties van de persoon aan bod kunnen komen en waardoor de betrokkene meer in-flow gaat functioneren."

Uiteraard kan ik dit alleen maar beamen ...

10:38 Gepost door In-Flow in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.