18-12-07

Op safari naar je werk

cover-safari[1]  ‘Op safari naar je werk’, met als ondertitel ‘Blijven werken met de glimlach na je vijftigste’ is de moeite om als eindejaarsgeschenk te krijgen. Zeker wanneer je tegen de vijftig aan begint te lopen en je je in je werk niet goed meer voelt. Het boek is geschreven in de goede traditie van loopbaanzelfhulpboeken en biedt een mix van korte teksten (verhalen, interviews, beelden), zelfanalyseoefeningen en quotes die je laten stilstaan. Je vindt er ook heel wat informatie om als 50-plusser je ervaringen en problemen om te zetten in uitdagingen.

Mark Claus schrijft inspirerend voor wie net op pensioen is of zich er op voorbereidt. Hij is zelf met pensioen en je voelt dat hij schrijft vanuit een jarenlange ervaring als begeleider. Hij heeft hierbij ook zijn eigen visie heel concreet vertaald in een ‘zevenboom’ benadering. Hiermee nodigt hij de lezer uit om zijn/haar situatie te bekijken vanuit zeven perspectieven (relaties en communicatie, het werken, het materiële, de zingeving, de maatschappij, je lichaam en je geest). Via heel concrete vragenlijstjes prikkelt hij het denken. Dit alleen al maakt dat het boek heel waardevol. Vervolgens wordt je uitgenodigd om een groei-, snoei- en bloeiplan voor je zevenboom te maken. Hierop volgt de uitvoering van het teeltplan en het pluken van de vruchten.

Mijn ervaring met 50-plussers heeft mij geleerd dat men ook graag heel concrete hulpschema’s en tips aangereikt krijgt rond het zetten van stappen. Veranderen is immers niet zo evident als je al jarenlang in een bepaald patroon werkt. Deze hulpschema’s vindt je spaarzaam in het boek, wat gefragmenteerd. Wat ik mis is een handreiking rond de manier waarop je het gesprek opneemt met je baas, human resources, collega’s van andere afdelingen en kunt toewerken naar een (voor sommigen misschien eerste) herdefiniëring van je professionele rol. Dit vereist inzicht in hoe een organisatie werkt. En net hier verrast het mij telkens weer hoe sommige vijftig plussers het inzicht in het bedrijf waarin ze werken missen.

Niettemin is het boek een aanrader. De auteur nodigt de lezer resoluut uit om proactief zijn/haar loopbaan in de hand te nemen.

09:14 Gepost door In-Flow in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.