06-01-08

2008 - Sluit jij je aan bij de Trends ?

Het begin van ieder jaar is een uitgelezen moment om in de toekomst te kijken. Wat zijn de ‘trends’ op het vlak van loopbaankeuzes ? De trends sluiten aan bij enkele ontwikkelingen die zich reeds enkele jaren aftekenen , nl.
- Minder trouw aan de werkgever. Waar het tot voor drie jaar vooral jongeren waren die met een grote intentie tot werkverandering zaten lijkt het erop dat ook in de groep van 40 tot 65 jaar de bereidheid om van werk te veranderen steeds toeneemt. De redenen hiervoor zijn heel divers, maar het valt mij op dat de de-click in de mindset één van de belangrijkste verklaringen is. Ook ‘ouderen’ zijn er terug van overtuigd dat ze kansen kunnen creëren op de arbeidsmarkt.
- Meer rusten en minder werken. Steeds meer stellen velen de ratrace waarin ze terechtgekomen zijn in vraag. De ‘Slow-beweging’ groeit.
- Met minder voor hetzelfde werk. Tegen 2010 zal door de vergrijzing in combinatie met het verlaagd geboortecijfer het aantal arbeidskrachten verminderen. Sommige bedrijven spelen hier reeds op in door "betrokkenheids"en "bindings"programma's voor hun medewerkers. Als werknemer betekent deze arbeidssituatie dat je je gerust assertiever mag opstellen naar de werkgever.

Bij mijn coachees stel ik drie grote trends vast.

1. Je “niet verbinden”. Zelf  kansen scheppen  om te veranderen. Meer en meer stel ik vast dat het bewustzijn doorgedrongen is dat je meer dan je denkt zelf baas bent over je job en dat de vrijheid die je hebt om deze in te vullen groter is dan eerst gedacht. Bekijk daarom je job eens vanuit de gedachte dat je er je eigen baas bent. Welke drie zaken zou je meer en/of minder doen ? Starten met deze te realiseren is vaak de eerste stap naar ofwel een grotere voldoening in je rol of een zinvol uitgangspunt om je oor elders te luisteren te leggen.
2. Je ontwikkeling anders invullen. Wat zou voor jou de meest ‘onwaarschijnlijke’ opleiding zijn die je zou kunnen boeien ? Wat zegt deze over je droom ? Ben je bereid om te anticiperen op de dingen die je rondom jou ziet door bv. Mandarijns-Chinees te leren, of door Russich te studeren ?
3. Kies creatief je voorbeelden. Eén van mijn favoriete coachees wenste om ‘personal bookadvisor’ te worden, een beroep waarvan we trouwens geen voorbeelden  in Vlaanderen konden identificeren. Om dit uit te bouwen is ze via het net gaan zoeken naar buitenlandse voorbeelden en wat deze deden creatief doordenken naar een business plannetje die het mogelijk maakte om dit in bijactiviteit uit te bouwen. Aan welke voorbeelden spiegel jij je en kun je “met fierheid én creativiteit” ideeën kopiëren ?

En beste lezer, sluit jij je aan bij de Trends ? Of boetseer jij aan een nieuwe trend ? Laat het mij weten …

12:27 Gepost door In-Flow in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Sinds het pril begin van de topsite
”TOP 100 DER SKYNETBLOGS”,
hebben zich al 92 bloggers aangemeld.

De topsite staat reeds op een 18° plaats op 360.

Daar de familie van de Skynetblogs veel
Groter is dan dat, roep ik jullie allemaal op
om zich massaal aan te melden.

Wij dingen naar een 1° plaats.

Ga naar mijn blog en klik op de Top 100 der
Skynetblogs-banner, vul het aanmeldformulier in,
plaats een banner en plak je stem-of bannercode
via personalisering op je blog op een goed zichtbare
plaats.

Plaats een banner, het verhoogd de zichtbaarheid van
je blog, en het geeft de topsite een mooier beeld. Indien
geen banner, wil ik die wel voor je maken.

Je ontvant een mail met accountnummer en je opgegeven
wachtwoord welke je goed moet bewaren, heb je nodig als
je iets wilt veranderen.

Ik hoop jullie hier vlug te ontmoeten.


Gepost door: mireille | 06-01-08

De commentaren zijn gesloten.