15-03-08

Teamwerk - met welke kleine bijdrage maak ik een verschil ?

teamwork

10:52 Gepost door In-Flow in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-03-08

Loskomen als je 'vast zit' ...

redtape Voel jij je ook soms vastgelopen in het werk ? Voel je dat er iets mis zit, dat je je gefrustreerd bent in je werk,  dat je met lood in je schoenen naar het werk vertrekt ? Heel vaak hangt het samen met een reeks gedachten die neerkomen op "ik ben niet succesvol", "ik kan precies niets goed doen" of "ik werk hier niet volgens mijn mogelijkheden".

Heel vaak is het (h)erkennen de eerste stap in het eruit loskomen. Iedere impasse die we ervaren heeft voor een stukje te maken met de wijze waarop we de werkelijkheid rondom ons scheppen. Onze verwachtingen, ons zelfbeeld van onze mogelijkheden, onze dromen, ons idee over onze sterktes - dit totaalbeeld van onszelf is voortdurend in beweging. Bij de meesten van ons is dit een heel langzaam proces. We worden ons vaak maar bewust van een verandering als er een heel specifieke situatie zich aandient. Dit kan een (plots) conflict zijn met een baas, een wiziging in de evaluatie die we krijgen, een onverwachte verandering op het werk of een trigger in het persoonlijke leven (bv. een relatiebreuk of de dood van een nabije). 

Indien onze eigen 'kaart' van de werkelijkheid niet meer lijkt te kloppen, dan lopen we vast en staan we voor de keuze om er al dan niet iets aan te doen. Dé vraag is hoe ?

Doorgaans verloopt dit in een aantal stappen. Die zijn niet altijd heel duidelijk van elkaar te onderscheiden, maar ze expliciteren maakt dat we ze kunnen beginnen herkennen en er iets mee doen.

De eerste stap om los te komen uit het 'vastgelopen zijn' verloopt over een crisis die je meemaakt. De teleurstelling, onmacht wordt ten top gedreven en je ziet het letterlijk niet meer zitten. In een tweede fase verdiept de crisis zich meestal en beginnen we ons te realiseren dat onze oplossingen niet meer werken (bv. het 'harder' of 'later' werken) en je bent boos op jezelf, je schaamt je of je begint te twijfelen. Je innerlijke criticus begint luider te roepen : 'dit kan niet meer'. Pas in de derde fase ga je je écht realiseren dat je oplossingen niet meer werken. Vaak ontmoet je in deze fase personen die je met vernieuwde ogen naar je eigen realiteit laten kijken, maar waar je hun input niet altijd ten volle tot je laat doordringen. Pas in de vierde fase stel je je wel open. Dit is een fase waar je andere dingen begint te doen en experimenteert. Dit is het moment waar je bijvoorbeeld een loopbaanbegeleider opzoekt, waar je opnieuw je cv opmaakt, waar je je voorstellingen begint te maken rond alternatieve rollen/jobs. Het gaat hier niet zozeer om het vinden van concrete jobs, maar eerder om de thema's die voor jou belangrijk zijn in het professioneel werken opnieuw helder te krijgen voor jezelf. Het is pas wanneer je, in een vijfde fase, gericht informatie gaat zoeken dat je komt tot een meer verdiepend (en hier vaak nieuw) inzicht over jezelf, wat je betekenisvol vindt en waarop je verder wil bouwen. Hier dienen de eerste keuzes zich op, maar neem je ze vaak niet. Het is normaal dat je ook in deze fase nog in je oud patroon blijft vaststeken. Pas in de zesde fase begin je tot actie te komen en de inzichten om te zetten in de praktijk.

Elke fase heeft zijn voorspelbare uitdagingen. In de tweede fase ga je bijvoorbeeld dienen om te gaan met je innerlijke criticus die een hoop waarom-vragen op je afvuurt, nl. "waarom ben ik zo kwaad op deze persoon, op mezelf, op de situatie.". Het duurt even voor je door hebt dat de antwoorden op de waarom vragen je niet helpen. In de derde fase is het moeilijkste punt dit van toe te geven dat je het "eigenlijk niet weet en van meetafaan opnieuw dient te beginnen". Sommigen vallen gewoon in fase vier op een intuïtieve manier, voor anderen kan het opzoeken van struktuur net heel belangrijk zijn. In de vijfde fase dienen sommigen de weerstand van het 'gepsychologiseer' te overwinnen om tot een (vernieuwde) synthese te komen rond 'wie ze zijn', 'wat ze willen', 'wat ze kunnen' en 'wat ze durven'.  Analyse en introspectie is immers niet iedereen gegeven. In de zesde fase is het zeer nuttig om te bekijken wat je kan helpen in de actie en wat je hindert in het ontplooiien van initiatieven.

Een inzicht in het verloop van het 'loskomen' is een goede eerste stap ...

14:48 Gepost door In-Flow in Zelfonderzoek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |